Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Chraňte své oči před sluncem stejně jako svou pokožku!

Svou pokožku již dávno před slunečními parsky chránit umíme – hydratačními krémy s ochranným filmem a opalovacími krémy s vysokým UV filtrem. Věděli jste ale, že co platí pro pokožku, platí i pro oči?

UV záření je pro oči stejně nebezpečné a může mít za následek nejen krátkodobé obtíže, ale i nevratná poškození a oční onemocnění. Kontaktní čočky mohou pomoci – kontaktní čočky ACUVUE® s UV filtrem pomáhají chránit rohovku očí před nepříznivým slunečním zářením. Shrňme si základní informace a překvapivá fakta, které mohou být pro váš zrak důležité.

Negativní dopad slunečního záření na zrak

Již při krátkodobém vystavení očí slunečním paprskům např. u moře při silném slunečním záření můžeme pozorovat nepříjemné symptomy: podráždění, zarudnutí a bolest, slzení, světloplachost.

Dlouhodobé dopady UV záření jsou bohužel mnohem závažnější. Patří mezi ně poškození sítnice, tvorba šedého zákalu a změny povrchu oka. [1, 2] Více o vlivu UV záření na vaše oči najdete na stránkách acuvue.cz.

Kontaktní čočky ACUVUE®, jsou-li nošeny spolu s kvalitními slunečními brýlemi a kloboukem se širokou krempou, poskytují maximální ochranu proti škodlivým UV paprskům a snižují tak riziko nástupu řady potenciálních očních problémů. Při jakékoliv venkovní aktivitě jsou pak vaše oči v bezpečí, ať už jste kdekoliv.

ACUVUE® kontaktní čočky s UV filtrem nyní v letní akci.

Překvapivá fakta o ochraně očí před sluncem

Sluneční brýle poskytují jen částečnou ochranu

Rohovka zaostřuje a prohlubuje intenzitu paprsků, které vstupují ze směru od spánku do oční čočky. Sluneční brýle s UV filtrem, které nepřiléhají dokonale k obličeji, proto nemohou zajistit plnou ochranu, jelikož světlo proniká k oku okolo brýlových čoček. I při použití brýlových čoček s UV filtrem není tedy ochrana oka dokonalá. Použití kontaktních čoček s UV filtrem poskytuje dodatečnou ochranu.

Většina z nás netuší, že naše oči jsou ve zdejších zeměpisných šířkách vystaveny UV záření nejvíce v ranních a pozdních odpoledních hodinách, kdy je slunce na obloze relativně nízko. Nikoliv v poledne, kdy se zdá být záření nejintenzivnější. Chránit oči před paprsky slunce je proto třeba po celý den.

Solární úhel – vliv denní doby a místa [3]

Úhel slunce nad obzorem < 35° 35° - 45° 45° >
Expozice očí Částečně ozářené Plně vystavené Zcela ve stínu
Zdroje UV Rozptýlené UV záření odrazem od povrchů a rozptylem světla Přímé UV záření, odrážené a rozptýlené světlo Nepřímé UV záření odrazem od povrchů a rozptylem světla
Léto Časně ráno a pozdě odpoledne, ve všech zeměpisných šířkách Dopoledne a odpoledne, v nižších zeměpisných šířkách; v poledne v extrémních zeměpisných šířkách V poledne v nižších až středních zeměpisných šířkách, nevyskytuje se v extrémních zeměpisných šířkách

Kontaktní čočky s UV filtrem

ACUVUE® jako jediná značka na trhu nabízí kontaktní čočky, které blokují více než 98% UVB a více než 85% UVA paprsků u všech typů čoček.*

Tato intenzivní ochrana, kterou všechny kontaktní čočky ACUVUE® nabízí, je důležitá i v případě, že nosíte sluneční brýle běžného tvaru a velikosti.

Složka blokující UV záření v čočkách ACUVUE® je zabudována přímo v materiálu čočky. Nevymrká se ani se neobnosí. Každodenní nošení kontaktních čoček s UV filtrem znamená také dodatečnou ochranu vašich očí i během oblačných dnů, kdy je nošení slunečních brýlí nevhodné.

Nezapomínejte na své oči a poskytněte jim maximální možnou ochranu před škodlivým UV zářením. Určitě to ocení.


* Kontaktní čočky s UV filtrem nenahrazují sluneční brýle s UV filtrem, protože nezakrývají celé oko a jeho okolí.

Reference:
Zdrojem informací jsou materiály Johnson & Johnson Vision care:

1. Chandler H. UV absorption by contact lenses and the significance on the ocular anterior segment. Eye & Contact Lens 2011;37:4 259-266.
2. Chalam KV, Khetpal V, Rusovici R et al. A review: role of ultraviolet radiation in age-related macular degeneration. Eye & Contact Lens 2011;37:4 225-232. ACUVUE®, SEE WHAT COULD BE®, ACUVUE® ADVANCE® for ASTIGMATISM, ACUVUE® ADVANCE® PLUS™ with HYDRACLEAR®, ACUVUE® OASYS® for ASTIGMATISM, ACUVUE® OASYS® with HYDRACLEAR® PLUS, 1•DAY ACUVUE® MOIST®, 1•DAY ACUVUE® TruEye® jsou ochranné známky JANSSEN PHARMACEUTICA N. V. © Johnson & Johnson Vision Care
3. Sasaki H, Sakamoto Y, Schnider C et al. UV-B exposure to the eye depending on solar altitude. Eye & Contact Lens 2011; 37(4): 191-195.
5. Ultraviolet Project, Institute for Eye Research (Coroneo, at al.) 2000.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 21. 7. 2014
    Dobrý den, podle toho, co popisujete by se mohlo jednat o problém s oslněním, přesněji řečeno o sukcesivní (následný) kontrast. Ten je charakterizován přetrvávajícím podrážděním světločivných elementů sítnice (vytvoření tzv. stopy), které ovlivňuje zrakový vjem následný. Eliminovat tento efekt by mohla ochrana zraku před ostrým světlem - tedy sluneční brýle a příhodná pokrývka hlavy, jako je klobouk nebo čepice s kšiltem. S pozdravem, Magda
  2. Autor: Karel Štengl, Dne: 18. 7. 2014
    Už třetí rok po krátkém pobytu u moře začínám příchodem tmy špatně vidět,vytvoří se mi černé tvary přes které nevidím...po ukončení pobytu u moře za několik dní tvary začínají přecházet do růžové barvy až zmizí díky za odpověď

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65