Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Historie kontaktních čoček od skla až po Wichterleho

Historie kontaktních čoček

Napadlo vás někdy, kam až sahá historie kontaktních čoček? Všichni známe českého vynálezce čoček Otto Wichterle, ale co bylo před ním a po něm?


První myšlenku kontaktních čoček, která se nám zachovala, vyslovil už renesanční Leonardo da Vinci. V jeho spisu z roku 1508 popsal metodu korekce dioptrií ponořením oka do misky s vodou. Poprvé se ale kontaktní čočky objevily až o mnoho let později, v roce 1887.

První kontaktní čočky, které na rozdíl od misky s vodou odpovídají naší představě čoček, byly ze skla. Nejprve univerzální, postupně se vyráběly odlitky rohovky, nakonec se čočky vyráběly uživateli na míru. Po roce 1933, vynálezu plexiskla, se čočky začaly vyrábět i z něj.

Svět kontaktních čoček se změnil v roce 1955, kdy vznikl první měkký polymer pro výrobu kontaktních čoček. Asi pro vás není tajemstvím, že to bylo v Československu, v týmu profesora Otto Wicherleho. Vylepšením hmoty, která vznikla tak trochu náhodou, tento tým vyvinul hydrofilní gel, nazvaný polyHEMA.

Vynález kontaktních čoček

Panu profesorovi se po různých peripetiích podařilo ve vlastním bytě sestrojit z motorku gramofonu, stavebnice Merkur a dynama přístroj na odstředivé odlévání čoček v rotujících formách a v roce 1961 poprvé vyrobil měkkou kontaktní čočku odstředivým litím. Výrobní postup byl výrazně levnější než předchozí výrobní metody (soustružení) a tak se kontaktní čočky mohly masově rozšířit. Celý příběh o vynálezu čoček profesorem Wichterlem najdete v našem článku k 50. výročí vynálezu měkkých kontaktních čoček.

PolyHEMA, Hemagel, byl výborným materiálem. Patent na tento materiál odkoupila americká firma Bausch&Lomb a čočky se díky ní postupem času rozšířili po celém světě. Měkké kontaktní čočky byly předepisovány častěji díky okamžitému pohodlí po nasazení oproti tvrdým čočkám. Polymery se během 25 let vylepšovaly, hlavně co do propustnosti kyslíku – nositelé čoček museli prvotně být pod pravidelným dohledem lékaře právě kvůli velice nízké propustnosti materiálů a riziku hypoxie.

V roce 1999 došlo k další revoluci. Společnost Ciba Vision investovala do vývoje a přišla s novým materiálem pro výrobu měkkých kontaktních čoček. Byl jím silikon-hydrogel, který se vyznačoval extrémně vysokou propustností pro kyslík a dobrým komfortem. Díky tomuto objevu vznikly první čočky pro kontinuální nošení.

Od té doby silikon-hydrogel z roku 1999 prošel několika obměnami. Druhou generací silikon-hydrogelu jsou čočky Air Optix Aqua (vyšší obsah vody) nebo Acuvue Oasys (lepší zvlhčení). Nejnovější, 3. generaci silikon-hydrogelu, nabídla před pár lety firma Cooper Vision s čočkami Biofinity (propojení vysoké propustnosti kyslíku s vysokým obsahem vody).

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65