Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Jak vybrat ty správné kontaktní čočky pro práci u počítače

práce na počítači s čočkami

Řada z nás tráví u počítače a televize denně několik hodin. A před obrazovkou začínají být naše oči často unavené. A to především kvůli nedostatečnému zvlhčování povrchu očí mrkáním, které při této činnosti není tak časté.

Nositelé kontaktních čoček mohou tuto únavu vnímat intenzivněji, a proto je dobré se už při výběru čoček orientovat na takové, které rizika nepříjemných pocitů při práci s počítačem rovnou odstraní či minimalizují.


Oční víčka jsou přes den neustále v pohybu. V průměru mrkne během dne člověk asi 11 000 krát. Pokud se na to podíváme z pohledu jednoho roku, zvládnou naše víčka během jediného roku uběhnout neskutečných 42 km1! Aniž bychom si to uvědomovali, přirozený pohyb víček, který zajišťuje díky slznému filmu dostatečné zvlhčení celého povrchu oka, je při některých činnostech omezován.

Například při práci na počítači mrkáme průměrně 5 krát méně často než normálně, což oči unavuje. Na správné zvlhčování očí nepůsobí dobře ani klimatizované a vytápěné prostory. Výsledkem je pak pocit unavených očí, nepohodlí a suchosti. Navíc pokud nosíte kontaktní čočky, mohou být tyto pocit unavených očí častější a intenzivnější. Správným výběrem kontaktních čoček můžete ale tyto nepříjemné pocity minimalizovat či dokonce odstranit. Důležitou roli pak hraje povrch kontaktních čoček, a to zejména hladkost jejich povrchu.

Kontaktní čočky k opakovanému použití, jako jsou například ACUVUE® OASYS®, obsahují zvlhčující složku už přímo v samém materiálu čočky. Díky moderní technologii HYDRACLEAR® PLUS je tak minimalizováno tření očních víček při pohybu po povrchu nasazených kontaktních čoček – mohou po nich snadno a lehce klouzat a nezpůsobují tak žádné nepříjemné pocity podráždění. Kontaktní čočky ACUVUE® OASYS® jsou maximálně ohebné, prodyšné, mají ultra hladký povrch a jejich práce na počítači s čočkami nošení tak nedoprovází nepříjemné pocity, nepohodlí ani únava očí2. Vzhledem k tomu, že dokážou zajistit pocit pohodlných očí i při celodenní práci s počítačem, budete se s nimi cítit dobře i v jakýchkoli jiných každodenních situacích.

S čočkami ACUVUE® OASYS® zapomenete, že máte čočky vůbec nasazeny, budete se cítit pohodlně od rána až do večera ať už děláte cokoliv.

V péči o čočky je ale také důležitá pravidelná kontrola u očního odborníka - kontaktologa, který může najít příčinu nepříjemným pocitů během nošení a ty pak výběrem správného typu kontaktních čoček eliminovat. Při nošení kontaktních čoček odborníci doporučují na oční prohlídky chodit pravidelně 1 krát za půl roku.

www.acuvue.cz
www.acuvue.sk

1. Sulley A. What’s the best contact lens for my patient? – An interview with Professor Noel Brennan. Optician 2011, 241; 6292: 30-34
2. JJVC Data on File 2010. Maskovaná, bilaterální, randomizovaná studie s paralelními skupinami pravidelných nositelů kontaktních čoček. Výsledky po 1 týdnu denního nošení. 79 % nositelů ACUVUE® OASYS® uvedlo, že ani jednou nepocítilo/jen velmi zřídka pocítilo únavu očí. 71 % nositelů souhlasilo s tím, že ACUVUE® OASYS® jsou vynikající/velmi dobré v ochraně očí proti únavě v průběhu celého dne. 62 % uvedlo, že tyto čočky jim dodávají pocit zvlhčených očí po celý den. 71 % uvedlo, že s čočkami ACUVUE® OASYS® jsou jejich oči bilé a jasné po celý den. N=171.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65