Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky a kosmetika – dodržujete pravidla?

kosmetika pro nositele čoček

Průzkumy ukazují, že až 78% žen, které nosí kontaktní čočky, alespoň jednou denně používají make-up. Patříte mezi ně? A znáte pravidla správného líčení? Víte, jaké přípravky používat a čemu je dobré se vyhnout?


Pokud si neumíte svůj den představit bez řasenky, očních linek a laku na vlasy, pak je následující článek určen právě pro vás.

Stejně jako existují pravidla péče o kontaktní čočky, existují také pravidla správného používání kosmetických přípravků. Dodržováním těchto zásad předejdete možným komplikacím, které mohou nastat, jako je podráždění očí, štípání, pálení či nepříjemné infekce a další komplikace. Chráníte také své kontaktní čočky, na jejichž povrchu se mohou usazovat zbytky kosmetických přípravků. I z tohoto důvodu je dobré zvolit kontaktní čočky s vysokou odolností proti usazeninám a čistící roztoky, které účinně odstraňují nečistoty a usazeniny z povrchu čočky. S výběrem čoček vám pomůže váš oční specialista.

Kosmetika pro nositele kontaktních čoček

Doporučuje se používat líčidla, která jsou určena pro uživatele kontaktních čoček, osoby s citlivýma očima nebo produkty, které mají hypoalergenní složení. Mějte na paměti, že kosmetické výrobky musí být pravidelně vyměňovány a musí být vaše – stejně jako nesdílíte kontaktní čočky, nesdílejte vaše řasenky, tužky apod.

jak se líčit s čočkami

Líčení s kontaktními čočkami

Před aplikací kontaktních čoček do oka si řádně umyjte, opláchněte a osušte ruce. Nasaďte si nejprve kontaktní čočky a až poté nanášejte na obličej líčidla. Nepoužívejte kosmetické prostředky na vnitřní okraj víček, protože by mohlo dojít ke znečištění čočky. Oční linky používat můžete, ale je třeba je nanášet pouze na vnější okraj víčka. Odličovací přípravky vždy používejte až po vyjmutí čočky z oka, není dobré odlíčit před vyndáním čoček.

Na co si dát pozor?

Vyhněte se kontaktu s kosmetickými prostředky ve spreji, jako jsou laky na vlasy, spreje a parfémy. V ideálním případě tyto přípravky používejte před nasazením čoček. Pokud to možné není, alespoň při jejich použití zavřete oči. Chráníte tím své oči před případným podrážděním a zároveň chráníte kontaktní čočky, na kterých by částice těchto přípravků mohly ulpět.

A čeho se máte zcela vyvarovat?!

  • Nanášet make-up a řasenku v autě (riziko poranění oka, znečištění čočky)
  • Nanášet kosmetické produkty v přílišné blízkosti „kořínků“ řas (riziko ucpání vývodu očních žlázek)
  • Nanášet kosmetické produkty na podrážděné, rudé nebo nateklé oči kosmetické produkty (riziko očních komplikací a infekce)
  • Vystavovat kosmetické produkty horku nebo mrazu (riziko změny vlastností produktů a riziko podráždění očí)
  • Aplikaci slin na upravení špatně naneseného líčidla (riziko očních komplikací)
  • Aplikaci tužky na oči na vnitřní stranu spodního očního víčka (riziko ucpání vývodu očních žlázek, znečištění čočky)
  • Přespávat nalíčená, pokud nosíte kontaktní čočky. Za tenhle prohřešek váš nepochválí ani dermatolog, ani oční specialista. Malé části make-upu by se mohly přes noc dostat do oka a způsobit zarudnutí nebo podráždění oka.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65