Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky pro děti aneb co by o čočkách měli vědět rodiče

čočky pro děti

Mnoho dětí se v brýlích necítí dobře nebo se jim prostě nelíbí. V nedávné studii s dětmi, které nosily dioptrické brýle a pak zkusily kontaktní čočky, vědci zjistili, že nošení čoček "výrazně zlepšuje to, jak se děti a mladiství cítí a účastní se společenských aktivit." Kontaktní čočky mohou také vylepšit sportovní výsledky vašeho dítěte.


Jsou ale čočky pro děti bezpečné? Je na kontaktní čočky váš potomek připravený? Kolik čočky stojí? Odpovídáme na vaše otázky a přidáváme pár tipů pro rodiče.

V kolika letech je dítě na čočky připravené

Kontaktní čočky nejsou omezené věkem. Důležitější než věk dítěte je zralost dítěte – dítě může mít kontaktní čočky, pokud se o kontaktní čočky dokáže starat. S tím souvisí bezpečnost používání čoček: Dítě čočky musí pravidelně měnit a správně je čistit. Proto připravenost dítěte na čočky značí také dobře naučené hygienické návyky (pravidelné čištění zubů…), plnění domácích úkolů nebo uklizený pokoj.

díte a nasazování čoček

TIP: Důležitá je i motivace – dítě musí samo chtít začít nosit kontaktní čočky, nemělo by to být jen vaše rozhodnutí. Když chce dítě, stává se z něj většinou odpovědný nositel čoček. V opačném případě se dítě často nechce naučit ani čočky nasadit nebo se raději vrací k brýlím.

Jak má dítě začít nosit kontaktní čočky

V České republice mohou kontaktní čočky dětem do 15 let podle legislativy poprvé aplikovat pouze oční lékaři. Důvodem je to, že dětské oči se stále vyvíjí, proto by při nošení čoček měly být pod pravidelným dohledem očního lékaře. Po 15. roku je možné s dítětem navštívit i optometristu. Na našem webu najdete mapu očních specialistů na čočky z celé ČR - mezi nimi i oční lékaře.

TIP: Při první zkoušce čoček buďte v ordinaci s dítětem a zapamatujte si všechny pokyny lékaře i vy – první dny byste měli své dítě kontrolovat a měli byste mu umět s čočkami pomoci. Pokud je vaše dítě velmi malé, pravděpodobně bude nasazování a sundavání čoček na vás.

Jaká je cena kontaktních čoček?

Pokud se pro čočky vydáte k soukromému specialistovi, počítejte s počátečními náklady cca 500 až 1 000 Kč za vyšetření, zaučení v nasazování čoček a péči o ně, zkušební čočky a jiné pomůcky.

Typ čoček Kč/měsíc - nošení každý den Kč/měsíc - nošení 2x týdně
Měsíční + roztok 300 - 400 Kč 250 - 350 Kč
2 týdenní + roztok 350 - 450 Kč 300 - 400 Kč
Jednodenní 1 000 - 1 200 Kč 200 - 350 Kč


TIP: Rozmyslete si a domluvte se se svým potomkem, jestli bude nosit čočky pravidelně nebo třeba jen na sport. I z toho vyplyne, jaký druh čoček bude tou nejlepší volbou. Při nošení čoček 2x týdně se vyplatí jednodenní čočky.



Zdroje
All About Vision. Are Contact Lenses a Good Choice for Kids?, Dostupné k 3.9.2015 na www.allaboutvision.com

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65