Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Rozhovor s optometristkou: Otázky a odpovědi o čočkách

Optometristka Jana Balíková odpovídá na dotazy týkající se nošení kontaktních čoček.


Dozvíte se, jaké chyby dělají lidé nejčastěji při výběru a nákupu kontaktních čoček, kdy je možné v kontaktních čočkách spát a jak o kontaktní čočky správně pečovat.


Existuje nějaké stádium, kdy začít kontaktní čočky používat? Má to smysl, pokud má člověk například jen 1,5 dioptrie a brýle nenosí celý den?

JB: Pokud nenosíte brýle stále, většinou není nutné nosit ani čočky. Ale záleží to jen na Vás. Někdo i se 1,5 dioptrií vyžaduje korekci zraku a nosí kontaktní čočky. Můžete nosit čočky i příležitostně, třeba jen na sport. Potom je vhodné zvolit jednodenní čočky.

Lze v kontaktních čočkách i spát?

JB: Na našem trhu jsou dostupné i kontaktní čočky, ve kterých můžete spát. Takové čočky pro to musí splňovat všechna kriteria, hlavním z nich je propustnost pro kyslík. To, že je čočka vhodná k přespávání, nemusí znamenat, že Vám to bude vyhovovat, je to velmi subjektivní. Někomu vyhovuje příležitostné přespávání, někdo nosí kontaktní čočky kontinuálně, tzn. spí v nich až 30 dní. Pak čočky vyhodí a vezme si nový pár. Hlavní je zvolit správný typ čoček vhodný na přespávání, ten Vám doporučí oční specialista.

Co se stane, pokud nositel přenáší čočky o několik dní?

JB: Čočky by se měly používat tak dlouho, jak je výrobcem určeno. Pokud někdo kontaktní čočky přenáší, porušuje dobu garantovanou výrobcem, na kterou jsou schváleny. Pak se samozřejmě může stát cokoliv a přeci jen, oči máme jen jedny.

Jak správně udržovat čočky? Je nějaký trik, jak udržet měsíční čočky v co největší kvalitě co nejdéle?

JB: Důležité je měnit roztok v pouzdře, do kterého ukládáte čočky, každý den. Kvalita dostupných roztoků na trhu je opravdu různá. Podle typu Vašich čoček Vám doporučí odborník nejlepší roztok pro čištění a ukládání čoček. Poradí Vám jaký roztok je kompatibilní s Vašimi čočkami. V dnešní době jsou k dostání roztoky s různými zvlhčujícími látkami, které ovlivňují pohodlí v čočkách.

Máte zkušenosti s roztoky s kysličníkem?

JB: Peroxidové roztoky jsou čistící a dezinfekční roztoky vhodné k péči o kontaktní čočky. Doporučují se ke všem typům kontaktních čoček a hlavně k silikon-hydrogelovým. Použití takového roztoku je trochu odlišné od běžného víceúčelového roztoku. Čočky musíte ponechat v roztoku minimálně 6 hodin, než proběhne neutralizace peroxidu. Nezneutralizovaný roztok nesmí přijít do kontaktu s okem.

Jsou kontaktní čočky vhodné jako ochrana před UV zářením?

JB: Ne všechny kontaktní čočky mají UV filtr. Ale i ty, co ho mají, Vás neochrání před škodlivými účinky UV záření. Kontaktní čočka kryje "pouze" rohovku, takže UV záření může mít vliv na zbytek předního segmentu. Vždy se doporučuje nosit s kontaktními čočkami sluneční brýle s kvalitním UV filtrem.

Lze čočky objednat po internetu? Je to bezpečné, a jak se na to díváte?

JB: Pokud jste nikdy kontaktní čočky nenosila, nedoporučuji objednávat je přes internet. Doporučuji Vám navštívit očního specialistu, který provede všechna důležitá měření a doporučí Vám vhodný typ čoček. Dále Vás naučí, jak si čočky nasazovat/vyndávat a správně se o ně starat. Důležité jsou i následné kontroly.

Jaké nejčastější chyby dělají lidé při výběru a kupování čoček?

JB: Nejčastější a největší chyba je ta, že si nositelé "ordinují" čočky bez porady s odborníkem. Kontaktní čočky se vyrábějí z různých materiálů, liší se parametry, konstrukcí, designem i výrobními technologiemi. Nosím-li čočky určitých parametrů, neznamená to, že čočka se stejnými nebo velmi podobnými parametry od jiné firmy mi bude vyhovovat. Vždy je vhodná konzultace a zkouška diagnostické (zkušební) čočky.

Dopřejte si celodenní pohodlí

Prodyšné kontaktní čočky AIR OPTIX® AQUA mají plazmou zušlechtěný povrch a byly vyrobeny s technologií TriComfort® pro pohodlí po celý den, každý den, po celou dobu nošení. *

Víceúčelový dezinfekční roztok OPTI-FREE® PureMoist® obsahuje patentovaný komplex HydraGlyde®, který se váže na povrch čočky a vytváří kolem ní zvlhčující obal po dobu 16 hodin, a to nezávisle na slzném filmu.*

*klinická studie Alcon

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 11. 3. 2014
    Dobrý den, výsledný efekt barevných kontaktních čoček je závislý i na původní barvě duhovky a u tmavých očí je v některých případech problematičtější najít vhodný modrý nebo zelený odstín, který by působil přirozeně. Doporučuji vybírat kontaktní čočky co nejvíce krycí, aby byla změna patrná. Ideální by bylo navštívit kontaktologa, který s Vámi prozkouší různé barvy a zjistíte, která se Vám líbí nejvíce ještě před tím, než koupíte prodejní balení. Oční specialista zkontroluje i usazení a zjistí, jestli je všechno v pořádku.
  2. Autor: lilka, Dne: 2. 3. 2014
    zdravim mam jednu otazku koupila sem si zeleny cocky ale tmave zeleny a ja mam tmave hnede oci a vubec mi nesla videt ta zelena ty cocky v mojich ocich proste stmavly a tedka jsem si koupila modre a take nejdou v mojich ocich videt jsou spisss takove tmave a modra tam vubec nejde videt jaky mam tedy zvolit napr. zeleny cocky aby sli videt dekuji

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65