Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 1. část

Určitě každý z nás někdy zatoužil změnit barvu svých očí, jedno zda na oříškově hnědou či studánkově modrou. V dnešním moderním světě již taková změna nemusí být vůbec problém.

Proto vám přinášíme speciální seriál na téma barevné kontaktní čočky. V tomto prvním článku se pokusíme přiblížit vám barevné kontaktní čočky – co to vlastně jsou barevné čočky, jak vznikají, na jaké typy je zhruba můžeme dělit a jak je možné začít je nosit. V závěru jsou také zodpovězeny nejčastější otázky ohledně barevných kontaktních čoček.

Co jsou barevné kontaktní čočky

Barevné kontaktní čočky

U většiny barevných kontaktních čoček je materiál podobný (ne stejný!) materiálu klasických dioptrických čoček - v dnešní době je to hlavně hydrogel, do kterého je zabudována barva dávající čočce výsledný odstín, není tedy třeba se bát, že by barva přišla do kontaktu s okem.


Pak je důležité, o jaké množství barvy se jedná, jestli je čočka jen lehce zabarvena, má v sobě barevné částečky nebo je barva nanesena v několika vrstvách. Od toho se pak odvíjí, zda je čočka krycí – kryje i tmavé oči, některé varianty se prolínají s vlastní barvou oka (do krycích se řadí i Crazy čočky), tónovací – tónuje nebo-li dobarvuje přirozenou barvu očí, je proto vhodné zvolit barvu blízkou barvě oka, jde spíše o ostíny zelené a modré, nebo jen rozjasňuje – třpytivými částečkami zvýrazňuje přirozenou barvu.

Jak začít nosit barevné kontaktní čočky

Na dnešním trhu je k dostání mnoho druhů a modelů barevných kontaktních čoček. Které z nich vyzkoušet je jedna z nejčastějších otázek nositelů kontaktních čoček na barevné čočky.

Ale odpověď je vždy jen jedna, pro většinu nepopulární: Každé kontaktní čočky, tedy i barevné, by měly být vyzkoušeny u očního odborníka. Existuje pro to mnoho důvodů, které jsou blíže popsané v článku Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření, a pak i pár vedlejších.

Před prvním nákupem je totiž vhodné zjistit, jak vybraný barevný odstín vyhovuje právě vám – každé oko je individuální, i jeho barva, výsledný odstín po nasazení barevné čočky může být u několika jedinců různý. Barevné kontaktní čočky mají také mnohdy větší průměr, aby zakryly celou duhovku, což některým nositelům může dělat problém při nasazování, nebo se také podepíše na kvalitním vidění – barva zasahuje do zorného pole, nositel vidí „duhu“.

Časté otázky k barevným kontaktním čočkám

Vadí, když je u barevných kontaktních čoček jiné zakřivení a průměr, než mám u klasických čirých čoček?
Mohlo by vadit a nemusí. Více v článku Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření.

Vyrábí se barevné čočky ve stejném modelu, jako nosím čiré čočky?
Barevné kontaktní čočky - otázkyV některých případech výrobce zapustil barvu do materiálu již vyrobených čirých čoček a tím vytvořil barevné čočky, ale u většiny barevných čoček tomu tak není.

Změní barevné kontaktní čočky i tmavé oči?
Ano, záleží ale na výběru typu barevných čoček, více napoví praktická zkouška u odborníka.

Jaká barva by mi slušela?
Inspiraci můžete najít v jednom z dalších článků tohoto seriálu, kdy se zaměříme na vhodné barvy očí podle typu člověka. Výsledná barevnost je ale spíše individuální, nejlépe je barvu prakticky vyzkoušet.

Jak dlouho mohu barevné kontaktní čočky nosit?
Záleží na množství barvy v čočce. Rozjasňující a tónovací čočky se přes den mohou nosit stejně dlouho jako klasické čiré kontaktní čočky. Krycí a crazy čočky mají již větší vrstvu barvy a prochází přes ně méně kyslíku k rohovce, neměly by se tedy nosit příliš dlouho v kuse nebo se používat místo dioptrických čoček na normální nošení.

Vyrábí se torické barevné kontaktní čočky?
Ano, vyrábí se, ale aktuálně se prodávají jen v Americe, do Evropy se zatím nedostaly, žádná z velkých firem je u nás zatím nedistribuuje.

Komentářů (7)

  1. Autor: Anna Marie Hradecká, Dne: 4. 1. 2024
    Dobrý den, mám vrozenou achromatopsii a potřebuji nosit tmavé brýle kvůli silné světloplachosti. Mohou mi pomoci barevné kontaktní čočky? Potřebuji, aby i zorné pole bylo zabarvené do tmava, ideálně do odstínů červené. A jak to potom bude fungovat v tmavém prostředí, mimo silné osvětlení? Děkuji.
  2. Autor: Zbyněk, Dne: 8. 5. 2022
    Dobrý den, chci se zeptat, kdy se poprvé v historii začaly vyrábět barevné kontaktní čočky? A je známo třeba kdo si jako první ze slavných takto změnil barvu očí?
  3. Autor: Sanhiya, Dne: 14. 1. 2021
    Dobrý den, chci se zeptat proč se barevné čočky první týden přetáčely a teď už to nedělají...? mají svislou zornici takže jde o to aby svislá zůstala. Takže by mě také zajímalo, jak toho docílit, aby se netočily hned na začátku a jestli se tomu dá předejít obecně. Děkuji za každou odpověď :)
  4. Autor: Denisa, Dne: 11. 10. 2020
    Dobry den, Mohu nosit barevne cocky, kdyz uz mam vlastni dioptricke cocky?? Mam na mysli tedy 2 cocky na sobe? Dekuji. D.
  5. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 29. 12. 2014
    Dobrý den, na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Vždy je důležité, aby kontaktní čočka byla na oku usazena tak, jak by měla - ani volná ani těsná. To zjistí pouze oční specialista v rámci očního vyšetření pohledem na oko přes štěrbinovou lampu. Pokud kontaktní čočka není na oku usazena správně, je zde riziko vzniku "otlaků", novotvořených cévek apod. Co se týče doby, po kterou lze nosit kontaktní čočky, které používáte - ideální je vše konzultovat s očním specialistou, který vezmě v potaz i stav Vašich očí. Případně zjistit doporučenou dobu nošení tohoto typu kotaktních čoček, kterou udává výrobce. Ve Vašem případě se bude pravděpodobně jednat o denní režim nošení - tzn. nelze v nich přespávat. I u nošení barevných čoček (i nedioptrických) je třeba pravidelně navštěvovat očního specialistu (oční vyšetření není jen měření dioptrií:)) S pozdravem, Magda
  6. Autor: Týna Petrášová, Dne: 27. 12. 2014
    Crazy čočky.
  7. Autor: Týna Petrášová, Dne: 27. 12. 2014
    Mám otázku..Když nosím tmavě modré barevné čočky skoro denně,co se může stát nebo co hrozí??

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63