Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 4. část

Tónovací barevné kontaktní čočky

V této části seriálu o barevných kontaktních čočkách se zaměříme na tónovací kontaktní čočky. Jsou skutečně jen pro světlé oči, a proč jsou jejich barvy tak lákavé?

Představíme si také nejprodávanější modely tónovacích kosmetických čoček a popíšeme jejich nejlepší vlastnosti a schopnosti tónovat spolu s obrázky některých odstínů.

Mít modrozelené oči...

Kdo by si to nepřál? Nejkrásnějších barev s kontaktními čočkami lze dosáhnou právě s těmi tónovacími, protože výsledek je většinou velice přirozený a velice přitažlivý. Jediným problémem je, že nejsou pro každého. Modré nebo zelené oči si nejvíce přejí hnědoočka, pro které ale tónovací čočky bohužel nejsou. Těm doporučujeme přejít na článek o krycích kontaktních čočkách.

Světle hnědým očím pak velice sluší některé níže popsané odstíny Freshlook Dimensions (Sea Green) nebo Focus Softcolors (Evergreen).

Tónovací kontaktní čočky

Tónovací kosmetické kontaktní čočky totiž příliš nemění barvu očí, tmavé oči většinou vůbec nepřekryjí, spíše dobarvují světlejší barvy duhovky – šedé, modré a zelené. Podtrhují přirozenou barvu, aby byla výraznější a jasnější.

Všechny druhy tónovacích čoček působí spíše „tyrkysovým dojmem“ a to hlavně proto, aby rozjasnily přirozenou barvu oka nositele, se kterou se propojí. U tónovacích kontaktních čoček platí z barevných typů nejvíce pravidlo, že výslednou barvu ovlivní vaše přirozená barva – tónovací kontaktní čočky totiž na oku vypadají jakoBarevné čočky tónovací mix vaší barvy duhovky a barvy čočky.

Tónovací kontaktní čočky lze snadno poznat tak, že oproti ostatním barevným druhům nemají barvu nanesenu jen v kruhu kolem rohovky, ale jemný, průsvitný odstín je zabudován v celé čočce, často i v místě zornice, ale barvy jsou zcela transparentní, neovlivňují vidění.

Z tónovacích kosmetických čoček jsou na našem trhu nejznámější 3 značky, které si dále více přiblížíme.

FreshLook Dimensions

Oproti dalším dvěma modelům tónovacích čoček jsou měsíční FreshLook Dimensions trochu „radikálnější“. Kromě jemného pokrytí barvou po téměř celém povrchu mají navíc tmavší okrajový (limbální) kroužek s výraznějším barevným odstínem, který má způsobuje efekt prohloubení pohledu a rozjasnění barvy oka. V místě zornice je čočka bez barvy, ale tím více se dosahuje přirozenějšího vzhledu a splynutí přirozené barvy s odstínem čočky.
Freshlook Dimensions jsou prodávané ve třech barvách – Sea Green, Carribean Aqua a Pacific Blue, z nichž první jmenovaná je velice zajímavá i na světle hnědých očích, ale další jsou spíše pro zvýraznění šedých, modrých a zelených očí. (obr. 1 - Sea Green)

Acuvue 2 Colours – tónovací

Čtrnáctidenní tónovací Acuvue 2 jsou klasicky pokryté jemným tónem barvy po celé čočce, jejich odstíny lze charakterizovat jako barvy vody – od průzračně jezerní modré až po mořskou lagunu. Čočka má jeden odstín, u okraje barva mizí, aby nezasahovala do bělimy.
Acuvue 2 Colours jsou skutečně jen pro dodání správného odstínu přirozeně modro, šedo nebo zelenookým. Určitě nepřekryjí tmavší oči. Dostupné barvy jsou Green, Aqua a Blue. (obr. 2 - Green)

Focus Softcolors

Tónovací Focus Softcolors pro měsíční nošení jsou oproti předchozím odstínům, dalo by se říci, více pastelové a více probarvené než „vodové“ Acuvue 2 Colours a proto se také více hodí pro oči podobného charakteru - modré odstíny Aqua a Royal Blue pro modré oči, zelený odstín Evergreen spíše pro zelené nebo šedé oči, protože z tónovacích kontaktních čoček tato barva nedělá oko tyrkysově zelené, ale spíše zajímavě brčálové. (obr. 3 - Aqua)

Tónovací čočky

Určitě není třeba poznámky, že všechny tyto odstíny je třeba vyzkoušet u kontaktologa, a to nejen z důvodu zkoušky barvy, ale také materiálu a ostatních parametrů. Více v článku Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření.

Komentářů (1)

  1. Autor: meeeca, Dne: 1. 2. 2011
    Jéééé, já chci zelenéééé! Ty na prvním obrázku jsou krásné, asi je pudu někam zkusit.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65