Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Vše co chcete vědět o barevých kontaktních čočkách - 5. část

Crazy čočky

Tento díl našeho speciálu o barevných kontaktních čočkách věnujeme zvláštnímu typu kontaktních čoček, takzvaným crazy čočkám. Před 3 roky se na trhu daly crazy čočky sehnat jen v pár základních variantách, v posledních dvou letech se však jejich prodej rozjel na plné otáčky a proto se nám nyní nabízí nepřeberné množství barev, motivů a typů crazy kontaktních čoček.


Crazy čočky jsou skvělým doplňkem pro večírek, halloweenskou nebo čarodějnickou party. Chcete se dozvědět, jakých „crazy“ vzhledů můžete docílit pomocí crazy čoček? V našem článku nabízíme informace o nejžhavějších novinkách.

Tip: Přečtěte si také náš článek o krycích barevných čočkách nebo na téma tónovací kontaktní čočky.

Na začátku si můžeme říci, co to vlastně crazy kontaktní čočky jsou. Crazy čočky jsou z materiálu podobného klasickým čočkám – z hydrogelu, který je pro oko ověřen jako nezávadný. Dovnitř materiálu čočky je zanesena vrstva barvy, se kterou je možné vykouzlit spoustu různých motivů.

Crazy čočky jsou kontaktní čočky, které jsou speciálně vyráběné jako kosmetický produkt nebo módní doplněk, jde spíše o designový produkt, než o zdravotní pomůcku. Crazy čočky určitě nejsou „stavěné“ pro celodenní a dlouhodobé nošení. Hydrogel má totiž sám o sobě sníženou propustnost kyslíku k rohovce a vrstva barvy kyslíku brání v průchodu ještě více.

A z jakých typů je možné vybírat?

Klasické crazy čočky

Klasika jsou crazy čočky, jejichž barva zanesená v materiálu čočky vytváří nějaký motiv, šílenou barvu nebo obrázek. Můžeme je rozdělit na několik kategorií. Ale je jich nepřeberné množství, proto ani není možné je tu všechny vyjmenovat.

    crazy kontaktní čočky
  • Základní. To jsou ty první dostupné ve světě i u nás, tedy crazy čočky černé, bílé, červené, fire, wolf, devil nebo spirály, a dnes se přidávají i další – rudé, žluté, různě vykreslené, aby efekt byl více uvěřitelný a více působivý. Např. značka čoček Crazy lenses.
  • Filmové. Ty, které si nechali vyrobit tvůrci filmových trháků jako speciální efekt pro své nadpřirozené nebo mimozemské postavy, např. Avatar, Hulk, Twilight, Underworld apod.
  • Obrázkové. Jednoduše s obrázkem – fotbalový míč, dolar, smajlík, nebo dokonce kočička Kitty.

Big Eyes crazy čočky

kontaktní čočky big eyes

Nádherné kontaktní čočky pro efekt velkých tmavých kukadel. Pokud chcete vypadat jako panenka s černými korálky v očích nebo chcete mít magické obrovské oči, Big Eyes jsou pro vás ty pravé, působí iluzi, že je duhovka větší. Jejich průměr je větší, než u klasických crazy čoček a širší okraj mají vykreslen v tmavé barvě, která opticky oko zvětší.
Bohužel jsou u nás těžko k sehnání, v tmavých variantách se vyrábí spíše v asijských zemích. Nejznámějšími značkami jsou FreshKon nebo ColorVue.

Neonové crazy čočky

Novinka mezi crazy čočkami - kontaktní čočky, které pod UV osvětlením svítí! Proto jsou někdy také nazývané UV crazy čočky. Fosforeskující barva zabudovaná do materiálu čočky nabízí velice působivý efekt svítících očí. Co více dodávat, video mluví za vše:

Sklerální crazy čočky

kontaktní čočky černé

Crazy čočky s děsivým efektem: celé oko včetně bělimy černé… Jsou to tzv. crazy čočky sklerální, tedy s obrovským průměrem přes celé oko, které kryjí rohovku i bělimu. V České republice je ale také celkem nemožné je sehnat. Pokud se vám je podaří získat, pozor na jejich nasazování – kvůli jejich velikosti je to obtížný úkol, při kterém si můžete nepříjemně podráždit oko. Určitě by se na oku neměly nosit dlouho kvůli snížené propustnosti kyslíku na celém oku.

Co nám přijde hodně crazy

Opravdu crazy novinkou je ale pro nás šperk na kontaktní čočce! Jedná se o umělecký projekt holandského umělce Erica Klarenbeeka pro nositele čoček, kteří jsou znuděni „obyčejnými“ čočkami. Na čočku je připevněn diamantový šperk, který visí níž na tvář. Oftalmologové ale varují, že tato speciální čočka může pěkně podráždit horní víčko, neměla by proto být nošena delší dobu.

kontaktní čočky šperk

Nakonec se ještě musíme zmínit o bezpečnosti nošení crazy čoček. Žádné kontaktní čočky by se neměly nosit bez jejich zkontrolování na oku očním specialistou. Pamatujte, že ne všichni prodávající crazy čočky jsou autorizovaným prodejcem, ne všechny crazy čočky musí být vyrobeny za přísných hygienických podmínek a nemusí být tak plně sterilní. Crazy čočky jsou vyráběny jen pro denní a příležitostné nošení, potřebují každodenní péči stejně jako ostatní kontaktní čočky. Crazy čočky si s nikým nevyměňujte – již po jednom nasazení čočka nasákne bakterie, kterými byste se mohli vzájemně infikovat.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce, Dne: 21. 2. 2012
    Hezký den, děkujeme za chválu stránek :) S odpovědí Vás bohužel asi zklameme - co je nám známo, tyto čočky se v České republice a pravděpodobně i v Evropě zatím nedají sehnat. Pouze v USA. Pokud do vyhledavače napíšete "black sclera lenses", určitě najdete několik amerických e-shopů. Jen upozorňujeme, že sklerální čočky je obtížné nasadit a vyjmout z očí - pokud by se Vám je podařilo sehnat, určitě se nejdříve o nasazování poraďte s očním specialistou. Vaše redakce
  2. Autor: Filip, Dne: 9. 2. 2012
    Prosím o zaslání informací na můj e-mail kde se dají objednat sklerální kontaktní čočky černé barvy nemůžu to nikde najít tak doufám že máte více informací.Předem děkuji a chválim Vaši stránku :)

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65