Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Peroxidové roztoky: poznejte jejich PRO a PROTI

peroxidový roztok na čočky

Peroxidový roztok je v dnešní době označován za nejlepší možnou péči, kterou svým kontaktním čočkám můžete dát. Čistí a desinfikuje jako žádný chemický roztok a neobsahuje žádné konzervační látky, takže je velice účinný a zároveň šetrný, vhodný i pro velmi citlivé oči.

Jediný problém je v tom, že peroxidový roztok pro tak dokonalé vlastnosti obsahuje, jak už jeho název napovídá, peroxid vodíku – látku, která mírně poškozuje tkáně, a v kontaktu s okem může být dost nepříjemným zážitkem.

V tomto článku shrneme pro a proti peroxidových roztoků a řekneme si tipy pro bezpečné používání peroxidových roztoků.

Jak peroxidový roztok funguje?

Po styku peroxidu vodíku (H2O2) z roztoku s katalyzátorem (disk na dně pouzdra nebo tablety) začne probíhat reakce, kdy se peroxid rozkládá na vodu a kyslík – unikající bublinky kyslíku čočky mechanicky čistí a po reakci peroxidu, desinfikujícího čočky, zůstává v pouzdře pouze voda. Reakce je bouřlivá a v množství nalitém do pouzdra trvá cca 6 hodin, než v pouzdře zůstane bezpečně jen voda.

Důvody, proč peroxidový roztok stojí za to

  • efektivnější čištění kontaktních čoček: S peroxidovým roztokem nemusíte čočky mechanicky čistit – mnou čočky mezi prsty při každém ukládání do pouzdra. Mechanické čištění totiž zajišťují bublinky unikající při rekci neutralizace.

  • vysoce kvalitní desinfekce: Na rozdíl od chemických roztoků jsou peroxidové mnohem efektivnější v ničení bakterií a plísní, oproti chemickým jsou účinné například i proti akantamébě.

  • žádné konzervační látky: Protože tyto roztoky obsahují peroxid vodíku, nepotřebují žádné konzervační látky proti riziku kontaminace. Konzervační látky, vyskytující se v chemických roztocích, mohou dráždit citlivější nositele.

  • nehrozí kontaminace roztoku: Chemické roztoky mohou být po otevření snadno kontaminovány bakteriemi z okolí (viz. článek Roztok na kontaktní čočky, základ ke zdravému nošení), peroxid vodíku ale veškeré běžné bakterie při potenciální kontaminaci zničí.

Pár nemilých proti peroxidových roztoků

  • peroxid vodíku: Hlavní složka peroxidových roztoků je tím hlavním problémem, který odrazuje v jejich používání. Když se nezneutralizovaný peroxid vodíku dostane do očí, způsobí velké štípání a pálení, může dokonce lehce poleptat povrch oka tak, že následující dva dny není možné kontaktní čočky vůbec nosit, ale následky určitě nejsou kritické, pokud se čočka hned vyjme z oka a oko se propláchne. Poleptání oka v kontaktu s peroxidem způsobuje to, že součást složení peroxidu odebírá volné elektrony z buněk oka a tím ničí jejich stavbu.

  • větší spotřeba roztoku: Speciální pouzdra některých peroxidových roztoků mají větší objem, než klasická pouzdra na kontaktní čočky. peroxidový roztokPokud se používají každodenně a správným způsobem, velká 360ml lahev vydrží cca 1 měsíc.

  • speciální pouzdro: K většině peroxidových roztoků jsou potřeba speciální pouzdra se zabudovanými katalyzátory nebo místem pro vložení neutralizační tablety. Přidává se jedno pouzdro k jednomu roztoku a samostatně se většinou neprodávají - pokud pouzdro ztratíte nebo zničíte, většinou není možné získat nové jinak než koupí dalšího roztoku.

Tipy pro bezpečné použití peroxidových roztoků

Základem je používat pouze doplňky k peroxidovým roztokům určené – tedy originální pouzdro s katalyzátorem nebo tablety, a nechat čočky v pouzdře, dokud neutralizace neskončí – tedy 6 hodin nebo do té doby, než roztok nepřestane bublat nebo se od tablet nezbarví.

Tip 1 Pouzdro vždy naplňte roztokem přesně po rysku – při menším množství roztok nemusí očistit čočku celou, při větším množství může z pouzdra při reakci vytéct.

Tip 2 Pouzdro po naplnění roztokem nechte stát vodorovně, nemělo by se s ním ani třepat, aby roztok neunikl ven. Při ulpění peroxidu na okraji víčka nebo v záhybu pouzdra se při vyjímání čočky můžete těchto nezreagovaných zůstatků čočkou dotknout a přenést tak peroxid do oka.

Tip 3 Pouzdro s katalyzátorem měňte pravidelně, po určité době používání se jeho schopnost zneutralizovat roztok snižuje.

Komentářů (8)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 12. 12. 2016
    Dobrý den, Katko, některé roztoky na kontaktní čočky se dají sehnat ve všech zemích (cena by měla být podobná).Samozřejmě každá země má i své originální produkty. U těchto se neodvažuji posuzovat míru škodlivosti pro oči. Roztoky se liší svým složením, některé lépe čistí, jiné zase udržují kontaktní čočku déle zvlhčenou, což je pro Vás komfortnější. U některých se jedná pouze o uchovávací roztok, který postrádá složku desinfekční, čistící i zvlhčující, brání pouze vyschnutí kontaktní čočky. U takovéhoto roztoku se zvyšuje riziko zánětů očí. Doporučuji podrobněji prozkoumat příbalový leták, případně konkrétní produkt prokonzultovat se svým kontaktologem. S pozdravem Jana
  2. Autor: Katka, Dne: 10. 12. 2016
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je rozdíl mezi roztoky k dostání v Česku a roztoky k dostání v Anglii? Já totiž už rok žiji v Anglii a 360ml roztoku koupím za 2libry. Je to škodlivější na oči, nebo celou dobu používám něco jiného?
  3. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 5. 5. 2016
    Dobrý den, Gabrielo, každé nesprávně usazené kontaktní čočky a nevhodné roztoky jsou pro oko nebezpečné. Vždy je důležité řídit se radami a doporučeními specialisty na kontaktní čočky, který si oči vyšetří a zjistí, co by bylo pro Vás vhodné. S pozdravem Jana
  4. Autor: Gabriela, Dne: 4. 5. 2016
    Dobrý den, to jsem zase já :-) jenom jsem vám chtěla poděkovat za odpovět a ještě se zeptat, jestli existují nějaké značky kontaktních čoček nebo roztoků, které jsou pro oko vyloženě NEBEZPEČNÉ??
  5. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 3. 5. 2016
    Dobrý den, Gabrielo, nedá se jednoznačně tvrdit, který druh roztoků je lepší, protože každý uživatel kontaktních čoček má své specifické požadavky. Pokud máte problémy např. s usazeninami na kontaktních čočkách, nebo jsou oči citlivé, trpíte alergiemi, je vhodné používat peroxidový roztok. Jestliže máte spíše pocit suchého oka a preferujete snadnost použítí, je dobré zvolit víceúčelový roztok. Také je tu i možnost kombinace. Ale je velmi důležité striktně dodržovat postup doporučovaný výrobci, aby nedošlo k záměně např. pouzder nebo lahvičky roztoku. S pozdravem Jana
  6. Autor: Gabriela, Dne: 1. 5. 2016
    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jestli je lepší spíš peroxidový roztok nebo normální roztok??
  7. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 26. 3. 2014
    Dobrý den, peroxidový roztok AoSept je důležité používat v kombinaci s přiloženým pouzdrem, jinak opravdu může dojít k podráždění oka. Nemusíte se obávat, oko (rohovka) má výbornou regenerační schopnost a opravdu během několika dnů se ve většině případů vrátí vše do normálu a kontaktní čočky můžete používat dále. Pokud by se stav nezlepšoval, doporučuji navštívit očního lékaře. S pozdravem Jana
  8. Autor: Renata, Dne: 17. 3. 2014
    Dobrý den, stala se mi taková nemilá věc. Vlastně..tohle se může stát, když je někdo nepozorný :( Před dvěma roky jsem dostala od kolegyně její roztoky na čočky, že už je nosit nebude, tak ať je alespoň spotřebuji. Jeden byl takový malý a nějak se mi doma "schoval". Po nějaké době jsem ho našla, tak jsem si ho dala do pouzdra a čočky si vyndala. Ráno se stala ta nejhorší věc. Potom, co jsem si chtěla čočku nasadit, přišlo mi, že jsem si snad vypálila oko. Okamžitě mi zrudlo a slzy jako hrachy padaly na zem. Po třech minutách jsem se vzpamatovala a šla se na svůj roztok podívat. Nebyl to roztok, ale peroxidový čistič kontaktních čoček!! A aby toho nebylo málo, zjistila jsem, že už je dva roky prošlý. Druhý den ráno jsem si normálně nasadila NOVÉ kontaktní čočky. Oko snad bude v pořádku.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65