Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Pouzdro na kontaktní čočky, důležitá maličkost

Pouzdro na kontaktní čočky - důležitost

Drobnost, která stojí pár desítek korun a k roztokům se obvykle balí zdarma – to je pouzdro na kontaktní čočky. Jeho důležitost je ale často přehlížena, i když pouzdro kontaminované bakteriemi nebo mykotickými organismy může zapříčinit některé nepříjemné komplikace.


Víte, která místnost bytu je pro uskladnění pouzdra nejméně riskantní a jak nechat pouzdro na kontaktní čočky správně vysychat, aby byla šance kontaminace pouzdra byla co nejmenší? O velice zajímavých výsledcích studií si můžete přečíst v našem článku. Nabízíme i 2 videa spojená s používáním pouzdra.

Důvody pro výměnu

Zamyslete se: Jak často měníte pouzdro na kontaktní čočky? Nebo jednoduše vezměte čisté, nové pouzdro a přiložte jej ke svému aktuálně používanému – vypadá to používané stejně čisté? Už po prvním použití se na pouzdro chytají nečistoty a usazuje se špína z okolí a z rukou. Pokud Vaše používané pouzdro září čistotou, tak gratulujeme – jste jeden z mála nositelů čoček.

Výměna pouzdra na kontaktní čočky se dříve doporučovala alespoň 1x za 2, maximálně 3 měsíce nebo s vypotřebováním jedné lahve roztoku. Díky průzkumu, který řešil i postup při péči o kontaktní čočky mezi pacienty, se zjistilo, že pouzdro hraje důležitou roli při přenosu bakterií na kontaktní čočky. Nyní se proto doporučuje měnit pouzdro co nejčastěji, nejlépe jednou za měsíc. Pokud to vaše peněženka dovolí, tak klidně i častěji.

A proč? Podívejte se na následující video. Je v angličtině, ale i obrazově je snadno pochopitelné, kde jsou na pouzdře místa, kde se velice snadno zachycuje špína – například i závity u šroubovacího pouzdra.

Čištění alespoň jednou týdně

Proto je třeba zmínit stále omílané čištění pouzdra. V žádném případě pouzdro na čočky NEMYJTE VODOU! I v pitné vodě se totiž ukrývá spousta bakterií, které našemu žaludku nevadí, ale oku by vadit mohly, a to pořádně – určitě jste někdy slyšeli o strašáku zvaném Acanthamoeba. Pouzdro by se mělo čistit čerstvým roztokem přímo z lahve – zmáčkněte lahev, aby se proudem roztoku odstranily nečistoty z vnitřku pouzdra na čočky, a případně vytřete čistým papírovým kapesníčkem pouzdro.

Chraňte oči vyschnutím pouzdra

Schnutí pouzdra po vyjmutí kontaktních čoček je důležitou součástí péče o kontaktní čočky. Nesprávně vysychající pouzdro může být příčinou tzv. mykotických usazenin. Bylo zjištěno, že velké procento nositelů kontaktních čoček ale nechává vyschnout pouzdro kalíšky a víčky nahoru, což jej ale kontaminuje až neuvěřitelně 6x VÍCE, než když jsou vnitřní části pouzdra otočeny směrem dolů (např. i na vsakujícím povrchu - čistý ručník, papírové kapesníčky). Z toho plyne nový závěr: Když necháváte pouzdro vyschnout, tak určitě miskami a vnitřky víček pouzdra dolů (tedy zcela obráceně, než je to na horním obrázku).

Pouzdro nejlépe do ložnice

V rámci průzkumu také bylo zkoumáno, která místnost v bytě, kde si nositelé čoček obvykle pouzdro nechávají, je pro umístění pouzdra nejrizikovější vzhledem ke kontaminaci pouzdra bakteriemi. Nejhorší místností a bohužel i jednou z nejčastějších je koupelna, kde je ale vysoká vlhkost a pouzdro špatně vysychá. O dosti lépe hodnocené se jeví ložnice nebo kancelář.

Na závěr přidáváme video, jak by se čočky měly do pouzdra správně ukládat.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce, Dne: 4. 5. 2011
    q: Otáčení pouzdra dolů se v návodech nevyskytuje asi proto, že jsou tyto důležité maličkosti zkoumány teprve až v posledních letech, jsou to tedy poznatky z nejnovějších výzkumů ;)
  2. Autor: q, Dne: 5. 4. 2011
    Díky za důležitý článek. O otáčení dolů se leckdy nepíše ani v návodech k čočkám.
  3. Autor: Redakce, Dne: 22. 2. 2011
    Lukas: Tak to náš článek plní svůj účel - super! Jsme rádi, že jsme pomohli zabránit čočkovému neštěstí :) Díky za reakci.
  4. Autor: Lukas, Dne: 20. 2. 2011
    Skvělý, moc jste mi pomohli. Díky vašemu článku jsem asi nejspíš přdešel nějakému zánětu, protože jsem např. pouzdro nenechával vyschnout Díky moc ;)

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65